Virjiniya texnologiya universiteti olimlari o‘ta qayta ishlangan oziq-ovqatlarning ayrim toifalari miya uchun ayniqsa zararli ekanligini aniqladilar.
The American Journal of Clinical Nutrition'da chop etilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, qayta ishlangan go‘sht va shakarli alkogolsiz ichimliklar keksa odamlarda boshqa oziq-ovqatlarga qaraganda kognitiv pasayish bilan kuchliroq bog‘liq.
Etti yil davomida tadqiqotchilar 5000 dan ortiq 55 yoshdan oshgan amerikaliklarning sog‘lig‘ini kuzatib borishdi, ularning diyetalarini tahlil qilishdi va maxsus testlar yordamida xotirasini sinab ko‘rishdi.
Ma’lum bo‘lishicha, kuniga kamida bir porsiya qayta ishlangan go‘sht iste’mol qilish xotira bilan bog‘liq muammolar xavfini 17 foizga, har bir gazlangan suv esa yana 6 foizga oshiradi. Ikkala oziq-ovqatni muntazam ravishda birlashtirganlar kognitiv pasayishni sezilarli darajada tezlashtiradilar.
Mualliflarning fikriga ko‘ra, bu oziq-ovqatlar asosiy xavf omillari bo‘lgan, boshqa ultraqayta ishlangan ovqatlar esa miyaga unchalik aniq ta’sir ko‘rsatmagan. Tadqiqotchilar qayta ishlangan go‘shtni kamroq tanlashni, uyda pishirishni va gazli suvni oddiy ichimlik suvi bilan almashtirishni tavsiya qiladi. Ularning ta’kidlashicha, parhezdagi oddiy o‘zgarishlar kognitiv qobiliyatning erta pasayishi va demensiya rivojlanishi xavfini kamaytiradi.