Turkmaniston olimlari sut zardobi asosida yoshartiruvchi gel ishlab chiqdi. Tegishli sertifikat Turkmaniston Moliya va iqtisodiyot vazirligining intellektual mulk davlat xizmati tomonidan berildi.
«Turkmenistan: zolotoy vek» ta’kidlaganidek, gel teridagi yoshga bog‘liq o‘zgarishlarni har tomonlama tuzatishni ta’minlaydi va yoshartiruvchi ta’sirga ega. Zardob oqsilli mahsulotlarda qayta ishlangan sutning umumiy hajmining taxminan 80-90% ni tashkil qiladi va xom sutni tashkil etuvchi muhim tarkibiy qismlarning taxminan 50% ni o‘z ichiga oladi. Bularga eritilgan oqsillar, laktoza, minerallar, vitaminlar va oz miqdorda yuqori darajada tarqalgan sut yog‘lari kiradi.
Past chastotali ultrafonoforez yordamida teriga sarumni qo‘llash aminokislotalar molekulalariga terining suv va oqsil muvozanatini yaxshilashga, shifo va biostimulyasiyani rag‘batlantirishga, shuningdek hujayralarning muvozanatli fiziologik oziqlanishi va namlanishini ta’minlashga imkon beradi.
Turkmaniston Fanlar akademiyasi Xalqaro fan va texnologiyalar parki biotexnologiya bo‘limi boshlig‘i Oltin Raxmonovaning so‘zlariga ko‘ra, zardobni o‘rganishning dolzarbligi uning chiqindilarsiz ishlab chiqarishga asoslangan bionanotexnologiyalarda istiqbolli qo‘llanilishi bilan bog‘liq. Bunday texnologiyalarni yaratish va joriy etish xomashyoning barcha tarkibiy qismlarini kompleks ravishda olish, ularni qimmatbaho mahsulotga aylantirish va xomashyoning atrof-muhitga emissiyasini bartaraf etish yoki kamaytirish hisobiga atrof-muhitga yetkaziladigan zararni kamaytirish imkonini beradi.
- Zardobdan foydalanish yangi kosmetika ishlab chiqarishning asosiy tarkibiy qismi sifatida kosmetika sohasidagi innovasion tendensiyalardan biridir, - dedi u.