Angliyaning Nyukasl universiteti olimlari tomonidan olib borilgan so‘nggi tadqiqotlarga ko‘ra, ko‘k choyni muntazam ichish Alsgeymer kasalligi va demensiyaning boshqa shakllaridan himoya qilishi mumkin.
📰 “Phytomedicine” akademik jurnalida chop etilgan tadqiqotga ko‘ra, asl ko‘k choy tanani saraton kasalligidan himoya qilishda muhim rol o‘ynashi mumkin.
🌸 Ko‘k choy tarkibidagi antioksidantlar qarishga qarshi ta’sirga ega bo‘lib, terining go‘zalligi va navqironligini ta’minlashi mumkin.
🔬 Yana bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, ko‘k choy ekstrakti bo‘lgan preparatlar teri tuzilishini yaxshilaydi va mayda ajinlar paydo bo‘lishini kamaytiradi.
🔎 Shuningdek, ko‘k choy stress va xavotirga qarshi kurashda ham samarali. Misol uchun, asabiy holatni bartaraf etishga yordam beradigan aminokislota bo‘lmish L-teanin tinchlantiruvchi xususiyatga ega.
✅ Qolaversa, avvalgi tadqiqotlarda ko‘k choyni muntazam ichadigan keksa odamlarda kognitiv funksiya pasayishi kamroq ekani aniqlangan.
📌 Ko‘k choy ekstraktidagi flavonoidlar miyadagi dofamin va serotonin darajasini oshirishga yordam berishi haqida dalillar ham mavjud.
📊 Bundan tashqari, ko‘k choy ekstrakti 24 soat ichida metabolizm tezligini 4 foizga, yog‘lar oksidlanishini 17 foizga va insulinga sezgirlikni 13 foizga oshirishi mumkin.