Bugun 18 noyabr, 2024 yil, dushanba

КИР

Xitoylik olimlar pomidorda shakar miqdorini oshirishning yangi usulini topdilar

Xitoylik olimlar pomidorda shakar miqdorini oshirishning yangi usulini topdilar

Xitoylik olimlar pomidorda hosilni pasaytirmasdan shakar miqdorini oshirishning yangi usulini topdilar.

Xitoy Qishloq xo‘jaligi fanlari akademiyasi tadqiqotchilari 100 dan ortiq pomidor navlarida ta’m sinovlarini o‘tkazdilar va iste’molchilarning xohishlariga ta’sir etuvchi 33 ta ta’mli birikmani aniqladilar. Keyin ular butun dunyo bo‘ylab 400 dan ortiq pomidor namunalarida ushbu lazzat birikmalarining tarkibini tahlil qildilar va genomik ketma-ketlikni amalga oshirdilar. Bu ta’mga ta’sir qiluvchi 49 ta gen, shu jumladan shakar tarkibini tartibga soluvchi ikkita genning kashf etilishiga olib keldi.

Shunchaki ikkita genni "o‘chirish" mevalardagi glyukoza miqdorini 30foizga oshirishga imkon berdi. Olimlarning fikricha, bu meva shakarni qanday "ishlab chiqarishi va saqlashini" tushunishda muhim qadamdir. Qayd etilishicha, bunday o‘zgartirilgan pomidorlar yaqin uch-besh yil ichida sotuvga chiqishi mumkin.

Kiritildi: Bugun 13:40. O'qildi: 297 marta. Fikrlar soni: 0 ta.
telegram channel

Bo'limga tegishli qiziqarli xabarlar

Eng ko'p o'qilgan yangilik

Fikr bildirish uchun qaydnomadan o'tishingiz so'raladi va telefon rakamni tasdiklash kerak buladi!