Bugun 21 may, 2024 yil, seshanba

КИР

"Choysiz suhbat — oysiz osmon": Turkiyaning o‘tkir va sehrli choyi haqida

"Choysiz suhbat — oysiz osmon": Turkiyaning o‘tkir va sehrli choyi haqida

Turkiyaga tashrif buyurish va deyarli har kuni choy ichishga odatlanmaslik deyarli mumkin emas. Turklar uchun bu eng sevimli issiq ichimlikdir. Bu yerda istalgan vaqtda, istalgan joyda - ishda, parkda, restoranda, ovqat paytida, poyezd, avtobus yoki samolyot kutayotganda choy bo‘ladi. Har qanday kafeda alohida pozisiya mavjud - "chaiji" - barcha tashrif buyuruvchilarning stolda choy bo‘lishini ta’minlash va bo‘sh vaqtlarida yaqin atrofdagi ofis va do‘konlarga issiq ichimliklar berish uchun mas’ul shaxs.

Turk choyi

Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, turklar dunyodagi eng ko‘p choy ichadigan xalqdir: har yili har bir kishi 2,5 kilogramm quruq xom ashyoni ishlatadi, bu mashhur choyni sevuvchilar - inglizlarnikidan ko‘proq.

Bundan tashqari, Turkiya choy ishlab chiqarishi bilan mashhur. Va bu ichimlikni biluvchilar ta’kidlashlaricha, uning ko‘pgina xususiyatlarida u mashhur Seylon yoki Xitoy navlaridan kam emas.

Choy Turkiyaning shimoliy qismida yetishtiriladi. Ishlab chiqarish bo‘yicha yetakchi shahar Rize bo‘lib, u ishlab chiqarishning 90% dan ortig‘ini va butun dunyo bo‘yicha taxminan 6,5% ni tashkil qiladi.

Turk choyi nimaga o‘xshaydi?

Tashqi tomondan quruq va pishirishga tayyor turk choyi hind choyidan farq qiladi, chunki u tom ma’noda changga aylanadi. Faqatgina bunday ezilgan shaklda u kerakli ta’m va xushbo‘ylikni beradi, deb ishoniladi.

Quritilgan kurtaklardan tayyorlangan maxsus tog‘ turk choyi ham juda mashhur. Uni pishirish uchun siz bitta kurtakni olib, allaqachon krujkadagi qaynoq suvga tashlashingiz kerak. Kurtak ochilgandan so‘ng, choy qaynatilgan hisoblanadi.

Turkiyada choy qanday ichiladi?

Choy o‘rtada biroz toraygan maxsus kichik shisha stakanlardan ichiladi. Ushbu choy stakanlari nozik ayol qomatiga o‘xshaydi, deb ishoniladi.

Qizig‘i shundaki, ular Turkiya bilan chuqur madaniy-tarixiy aloqalarga ega bo‘lgan Ozarbayjon, Gruziya va Armanistonda ham xuddi shu idishlardan ichishadi.

An’anaviy ichimlikni tayyorlash uchun maxsus choynaklar ishlatiladi. Ezilgan choy yuqori qismga quyiladi va sovuq suv bilan quyiladi. Pastki qismida oddiygina suv quyiladi va butun choynak olov ustiga qo‘yiladi. Yuqori bo‘linmadagi suv pastki qismdan bug‘ bilan isitiladi va qaynatilgandan keyin haqiqiy ichimlik hisoblanadi.

Turklar juda kuchli choy ichishadi. Aksariyat sayyohlar bunga o‘rganmagan va boshqa mamlakatdan kelgan mehmonlarga odatda "achchiq choy" deb ataladigan - yengil, ozgina suyultirilgan choy taklif etiladi.

Turkiyada har qanday jamiyatda va har qanday suhbatda bir piyola issiq ichimlik bo‘lishi kerak, deb ishoniladi. Bu yerda kundalik hayotda hatto choysiz suhbat - oysiz osmon, degan naql bor. Bu yerda sayyohlar deyarli har doim choyga taklifnoma olishlari ajablanarli emas.

Choy ichish an’analari

Turkiyaga borganingizda, hamma joyda sizga choy taklif qilinishiga tayyor bo‘ling. Va ko‘p hollarda bu bepul. Mehmonxonadagi qabulxonada, avtovokzaldagi kutish zalida, do‘konda – hamma joyda tez tanish bo‘lib qolgan savolni eshitishingiz mumkin.

Shunday ekan, Turkiyadagi choyingizdan va qiziqarli suhbatlardan rohatlaning!

Nizomjon Islomov tayyorladi.

Kiritildi: 11:25 04.01.2022. O'qildi: 4981 marta. Fikrlar soni: 2 ta.
telegram channel

Bo'limga tegishli qiziqarli xabarlar

Eng ko'p o'qilgan yangilik

Fikr bildirish uchun qaydnomadan o'tishingiz so'raladi va telefon rakamni tasdiklash kerak buladi!