Sigir sutini har kuni iste’mol qilish yurak-qon tomir kasalliklari va miokard infarkti xavfini oshirishi mumkin, dedi Uppsala universiteti (Shvesiya) olimlari. Bu haqda Mirror nashri xabar bermoqda.
Shvesiyalik olimlarning fikriga ko‘ra, sut iste’moli tufayli yurak-qon tomir kasalliklari xavfi birinchi navbatda ayollarga ta’sir qiladi. Tadqiqotchilar ogohlantirishicha, nafaqat yog‘li sut, balki kam yog‘li mahsulotlar ham xavflidir, chunki laktoza har qanday shaklda hujayralarga zarar yetkazadigan yallig‘lanish jarayonlariga yordam beradi.
Epidemiologiya professori Karl Mayklsson boshchiligidagi tadqiqotchilar guruhi 101 ming kishini qamrab olgan tadqiqot o‘tkazdi. Tajriba davomida ular kuniga 400 ml sut iste’mol qilish yurak-qon tomir kasalliklari xavfini 5% ga oshirish bilan bog‘liqligini aniqladilar.
Ayollarda yurak-qon tomir kasalliklari xavfi bevosita ular ichadigan sut miqdoriga bog‘liq. Masalan, kuniga 600 ml sut ichganlarda yurak xastaligi 12%, 800 ml sut ichganlarda esa 21% ko‘proq yurak xastaligi bilan kasallangan.
Olimlarning ta’kidlashicha, ko‘p miqdorda sut ichish zamonaviy turmush tarzida odatiy holga aylangan: masalan, latte yoki kappuchino kabi mashhur kofe ichimliklar ko‘pincha bir porsiyada yarim litrgacha sutni o‘z ichiga oladi.
Mutaxassislar diyetadagi sutni yogurt va boshqa fermentlangan sut mahsulotlari bilan almashtirishni tavsiya qiladi, ular tarkibida foydali bakteriyalar mavjud bo‘lib, salomatlikni mustahkamlaydi.