Eski kartoshka, agar ko‘p miqdorda iste’mol qilinsa, inson organizmiga zarar yetkazishi mumkin. Bu haqda "Izvestiya"ga tadqiqotchi Natalya Denisova ma’lum qildi.
Natalya Denisovaning fikriga ko‘ra, qishda yaxshi saqlanib qolgan eski hosilning bahorda ildiz chiqara boshlaydi. Ushbu davrda eski kartoshkalarda glikoalkaloid solanin to‘planadi.
Mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, katta dozalarda bu modda hatto oziq-ovqatdan zaharlanishga, qayt qilish va diareyaga olib kelishi mumkin: .
Mutaxassis tanani solaninning zararli ta’siridan qanday himoya qilish bo‘yicha bir nechta tavsiyalar berdi. Birinchidan, agar siz ildizi o‘sib chiqqan kartoshkani yeyishni xohlasangiz, uni qaynatmasligingiz yoki po‘sti bilan pishirmasligingiz kerak, chunki salonin sabzavotning tashqi qatlamida, po‘stida joylashgan. Ikkinchidan, bunday kartoshkani qovurib pishirmaslik, qaynatmaslik yaxshiroq.