Ba’zi hollarda mevalar, hatto qandli diabet kasalligiga ham sabab bo‘lishi mumkin, deyishadi diyetolog shifokorlar.
Ularning so‘zlariga ko‘ra, asosiy xavf bu shirin mevalarning tarkibida bo‘lgan fruktozadir. Ushbu polisaxaridni haddan ko‘p iste’mol qilish qondagi xolesterin miqdorining oshishiga, zaharli visseral yog‘ hosil bo‘lishiga va moddalar almashinuvi buzilishiga olib keladi.
Avvalo, pishib yetilgan va yumshoq mevalardan saqlanish kerak: ular tarkibida eng ko‘p miqdordagi fruktoza mavjud. Bu qanday meva ekanligi muhim emas: agar u juda yumshoq bo‘lsa. Shuningdek, tarkibida sharbati kam bo‘lgan qattiq mevalarni ko‘proq tanovul qilish kerak.
Shifokorlarning ta’kidlashicha, tanaga g‘ayritabiiy, hatto qattiq bo‘lgan ekzotik mevalardan foydalanish allergik reaksiyalarga olib kelishi mumkin. Shu ma’noda, uning so‘zlariga ko‘ra, kivi, ananas, banan va mango yeyilishi lozim mevalar orasida oxirgi o‘rinlarda turishi lozim.
Diyetologlar shuningdek, organizmda fermentasiyani ko‘payishiga olib keladigan mevalar, masalan, sitrus mevalarni ko‘p yeyishni tavsiya etmaydi. Xuddi shu xossalar ko‘plab mevalarda: uzum va qora smorodinada ham bor.
Oshqozon-ichak trakti bilan bog‘liq muammolari bo‘lgan kishilar meva va rezavorlardan voz kechishlari kerak. Ularga haftada ikkitadan ko‘p olma va bitta qattiq nok iste’mol qilishni maslahat beriladi. Qora smorodina o‘rniga ular uchun qizilini tanlash yaxshiroq. Oz miqdordagi xurmo ham zarar yetkazmaydi.
Ushbu qoidalardan deyarli yagona istisno sifatida tarkibida ko‘p miqdorda S vitamini, bioflavonoidlari va pektin bo‘lgan limonni hisoblanadi. Biroq, oshqozonida ishqorliligi ko‘p bo‘lgan odamlar bu mevadan ehtiyot bo‘lishlari kerak.