Bugun 3 may, 2024 yil, juma

КИР

Olimlar insonni sekingina o‘ldiruvchi "qotil"ni aniqlashdi

Olimlar insonni sekingina o‘ldiruvchi "qotil"ni aniqlashdi

Milliy sog‘liqni saqlash xizmati kattalar kuniga olti grammdan ko‘p bo‘lmagan tuz iste’mol qilishi kerakligini ta’kidlaydi. Biroq, londonlik mutaxassislar yangi tadqiqot o‘tkazdilar va bu juda ko‘p degan xulosaga kelishdi.

The Sun nashrining yozishicha, tuzni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish yuqori qon bosimiga olib keladi va bu o‘z navbatida yurak xuruji yoki insult kabi boshqa sog‘liq muammolarini keltirib chiqaradi.

Mutaxassislar o‘z xulosalarini New England Journal of Medicine jurnalida chop etishdi. Ular o‘z tadqiqotida tuz iste’molini kuniga 2,5 grammga 18 foizga oshirish yurak xastaliklari xavfini oshirishini aniqladilar. Olimlar shuningdek, kaliyning tanadan chiqarilishi kuniga 1000 mg ga oshirilsa, insult va yurak xuruji xavfi 18% ga kamayganini aniqladilar.

Tadqiqotning bir qismi sifatida olimlar kuniga bir marta ma’lum vaqt oralig‘ida 10 000 sog‘lom kattalardan siydik namunalarini yig‘ishdi. Ularning fikricha, bu tuz iste’molini o‘lchashning eng to‘g‘ri usuli.

Tadqiqotlar tuzni iste’mol qilish va yurak kasalliklari, shu jumladan yurak xurujlari va qon tomirlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni tasdiqladi. Odam tuzni qancha kam iste’mol qilsa, kasallanish xavfi shunchalik kamayadi.

London universitetining yurak-qon tomir tibbiyoti professori, Action Against Salt tashkiloti raisi va tadqiqot hammuallifi Grem Makgregor tuz iste’molini kamaytirish qon bosimini pasaytirish va kasallik xavfini kamaytirishning eng samarali usuli ekanligini aytdi.

U shunday dedi: "Britaniya hukumati uzoq vaqt davomida oziq-ovqat sanoatiga barchamizga zarar yetkazadigan sog‘liq muammolarini kuchaytirishga ruxsat berdi. Sog‘liqni saqlashni yaxshilash va tengsizliklarni bartaraf etish uchun yangi boshqaruv endi oziq-ovqat sanoatini biz sotib olgan oziq-ovqatlarga qo‘shilgan tuz miqdorini kamaytirishga majbur qilishi kerak. Buni qonunchilik yoki soliqqa tortish orqali amalga oshirishi mumkin."

2003 va 2011 yillar oralig‘ida Britaniya hukumati mamlakatda tuz iste’molini kamaytirishga yordam berdi, bu ixtiyoriy ravishda kamaytirish dasturini ishlab chiqqan birinchi davlatlardan biri edi. Bu oziq-ovqat sanoatini oziq-ovqatga ortiqcha tuz qo‘shilishidan voz kechishga majbur qildi. Ko‘pgina mamlakatlar ushbu dasturdan nusxa ko‘chirishgan va ba’zilari hatto tuz qonunlarini qabul qilishgan.

Britaniyada hamma narsa ixtiyoriy ravishda amalga oshirildi. Mamlakatda tuz iste’moli 2014 yildan beri o‘zgarmaganligini aytadigan ko‘p narsa bor.

Jamiyat salomatligi instituti (London universiteti) professori va tadqiqot hammuallifi Feng Xe tuzni iste’mol qilish va yurak-qon tomir kasalliklari o‘rtasidagi bog‘liqlikni juda aniq aytdi.

“Shuning uchun biz ilm-fanga shubha qilishni bas qilishimiz va tuz iste’molini kamaytirish uchun to‘g‘ridan-to‘g‘ri chora ko‘rishimiz kerak. Bu borada aholi uchun tavsiyalar ancha yillar avval ishlab chiqilgan. Endi harakat qilish vaqti keldi ", deya qo‘shimcha qildi u.

Kiritildi: 14:50 22.11.2021. O'qildi: 6875 marta. Fikrlar soni: 0 ta.
telegram channel

Bo'limga tegishli qiziqarli xabarlar

Eng ko'p o'qilgan yangilik

Fikr bildirish uchun qaydnomadan o'tishingiz so'raladi va telefon rakamni tasdiklash kerak buladi!